Tuesday, July 03, 2007

100 DE ANI DE TT



In fiecare an mii de motociclisti se strang pe insula Isle of Man din Marea Britanie
pt a asista timp de o luna la cea mai spectaculoasa, periculoasa si veche cursa de strada (legala) de pe planeta: "Tourist Trophy - TT". Anul asta s-au implinit 100 de ani de curse si insula a gazduit aproximativ 80 000 de motociclisti la cea mai mare petrecere din istoria intregului eveniment.

Nebunia a inceput in 1907 cand parlamentul insulei a aprobat organizarea pe drumurile publice a unuei curse cu lungimea de 15 mile pt motociclete.
Castigatorul de atunci Charlie Collier ( pe o motocicleta monocilindru Matchless) a deschis astfel o lista plina nume ca Woods, Guthrie, Simpson, Duke, McIntyre, Surtees,
Hailwood, Agostini, Fogarty si Joey Dunlop (26 de titluri), care si-au riscat viata ani la rand pt gloria suprema in road raceing.

Spectacolul anual al curselor TT este unul total: Viteze de varf de peste 300km/h, medii orare de 180km/h pe o strada de o latime de max 6 metri, 60 de km de asfalt, prin munte ,printre case, campuri si drumuri de coasta. Considerat cel mai periculos circuit legal TT-ul reprezinta totodata si o sinistra realitate: aprox. un procent din participanti, mor anual in accidente in timpul curselor. Si nu numai concurentii. Uneori si oameni din public sunt victime ale pasiunii pt roadraceing.
Controversata decizie a autoritatilor locale de a aproba, in ciuda riscului sporit, organizarea evenimentului a fost pusa pe seama faptului ca intreaga insula castiga in notorietate si implictit in turism atat de mult incat in timp a devenit dependenta de respectivul eveniment.

TT-ul se desfasoara pe perioada unei luni intregi perioada in care in afara de curse, zilnic sunt organizate festivaluri de muzica, bere, intreceri, spectacole si petreceri. Oameni de toate varstele ,batrani, tineri, femei se reintalnesc la fiecare inceput de vara, dupa ce si-au rezervat bilete la aceleasi pensiuni si hoteluri cu un an in avans. Si totul doar pentru a face acest pelerinaj la Mecca motociclismului.
Iata ca dupa o suta de ani, cursele se desfasoara inca, pasiunea aduce cohorte de fani anual pt celebra impreuna dechiderea evenimentului din "Duminica nebuna"
si sute de concurenti sunti dispushi sa-si rishte inca o data viatza pt asi trai visul.



"it's hard to put into words
it's part of the history"
John Mc Guinnes

TT website

...JURNAL MOTO GP


...un mecanic de la Pramac D'Antin Ducati si jurnalul lui:

ROSSI - A STYLE

A plecat de pe unshpe in Olanda, si a terminat primu, dupa ce i-a facut "a style"
pe la spate pe toti care-i avea in fata. Mai sant doar 9 curse pana la final...si 21 de puncte de recuperat.